Deficience faktoru VII, krvácivost

Nedostatek faktoru VII (FVIID) nastává, když pes nemá žádné kopie normálního genu faktoru VII a místo toho má dvě kopie variantní formy genu. Tento stav se vyskytuje u několika plemen, včetně deerhoundů a také u psů smíšených plemen. Nemoc může postihnout psy obou pohlaví.

Gen faktoru VII obsahuje pokyny pro výrobu proteinu zvaného faktor VII, který napomáhá srážení krve. Protein faktoru VII vytvořený variantní formou genu nefunguje tak efektivně jako protein vytvořený normální formou genu. V důsledku toho mohou mít deerhoundi s nedostatkem faktoru VII problémy s tvorbou účinných krevních sraženin, a tak jsou vystaveni vyššímu riziku nadměrného krvácení během operace nebo velkého traumatu (jako je sražení autem).

Varianta faktoru VII se dědí jako autozomálně recesivní gen, takže pes může být buď čistý (žádné kopie varianty), přenašeč (jedna kopie varianty) nebo postižený (dvě kopie varianty). Pouze postižený deerhound má zvýšené riziko nadměrného krvácení. Psi, kteří jsou čiré nebo přenašeči, normálně tvoří krevní sraženiny.

Postižení deerhoundi nemají každodenní problémy a vedou normální život, ale mají vyšší riziko krvácení během operace nebo úrazu. Někteří deerhoundi postižení FVII nemají během operace žádné problémy, někteří mají mírné krvácení a jiní krvácejí silně a mohou zemřít. Nevíme, jaké je zvýšené riziko krvácení. Pokud budou krvácet, psi s nedostatkem faktoru VII obvykle začnou krvácet během operace.

Krevní test nazývaný protrombinový čas (PT) může poskytnout určité informace o pravděpodobnosti krvácení postiženého psa v důsledku nedostatku FVII a je dobré jej před operací provést. Může být také provozován u psů, u kterých není znám stav FVII, aby získali lepší představu o riziku jejich krvácení.

Pokud krvácení začne během operace, může být léčeno plazmou psa bez deficitu faktoru VII. Je důležité vědět, že ne všechny veterinární kliniky mají plazmu po ruce; pokud by postižený pes potřeboval operaci, je nezbytné, aby šel někam, kde je plazma pro případ problému. Chovatelé by měli se svými veterináři prodiskutovat možná rizika, pokud by fena postižená faktorem VII potřebovala císařský řez, a majitelé postižených psů by se měli ujistit, že záznamy jejich psů na viditelném místě zaznamenávají, že je jejich pes postižen, a plán na místě, pokud by jejich pes potřeboval operaci nebo je vážně zraněn.

K dispozici je genetický test na nedostatek faktoru VII u deerhoundů a všichni majitelé deerhoundů by měli znát stav faktoru VII u svých psů. Stav znalostního faktoru VII je zahrnut v pokynech pro zdravotní testování pro etický kodex SDCA pro štěňata i dospělé a odpovědní chovatelé písemně sdělují kupujícím štěňat, zda je jejich štěně postiženo nebo ne na základě výsledků testů nebo znalosti faktoru rodičů. Stav VII. Mnoho laboratoří na seznamu laboratoří OFA provádí genetický test faktoru VII.

Pro chovatele by mělo být cílem nikdy nevyprodukovat postiženého jedince. Deerhound s čistým faktorem VII (žádné kopie mutace) může být chován s partnery s jakýmkoliv statusem faktoru VII. Deerhound, který je přenašečem faktoru VII (jedna kopie mutace) nebo který má nedostatek faktoru VII (dvě kopie mutace), by měl být chován pouze s partnerem, který je bez faktoru VII. Pamatujte si, že genetický test by neměl změnit KOHO bude chován, pouze KOHO pes dostane. Pouze použitím všech krevních linií, které máme, budeme schopni maximalizovat účinnost testů a zlepšit zdraví našeho plemene, takže žádný pes ani linie by neměli být vyřazeni z chovu kvůli genetickému stavu faktoru VII, zejména ve světle našeho zmenšujícího se genofondu.

Důležité je, že každý majitel deerhounda by měl znát stav faktoru VII u svých psů, aby bylo možné u postižených psů přijmout vhodná opatření, pokud by byl nutný chirurgický zákrok nebo by došlo k úrazu.


Under Sharp Hill

Felbabka 32
Hořovice
26801
+420777092224 deerhound@undersharphill.cz
Vytvořeno službou Webnode