DEPOH

Zpožděné pooperační krvácení (DEPOH), někdy také nazývané syndrom opožděného krvácení nebo hyperfibrinolýza, nastává, když má pes jednu nebo dvě kopie variantní formy genu, který se podílí na prevenci rozpuštění krevních sraženin až po zhojení rány. Tento stav se vyskytuje u několika plemen, včetně deerhoundů a také psů smíšených plemen. Onemocnění může postihnout psy obou pohlaví.

Když se vytvoří krevní sraženina, která zastaví krvácení rány, sraženina se obvykle rozpustí po hojení rány. Normální gen DEPOH obsahuje pokyny pro tvorbu proteinu, který zabraňuje rozpouštění krevních sraženin. Ale protein vytvořený variantní formou genu nefunguje tak efektivně jako protein vytvořený normální formou genu. Výsledkem je, že krevní sraženiny u Deerhoundu s DEPOH se mohou předčasně rozpustit po velkém chirurgickém zákroku nebo traumatu. Problémy, včetně závažných kožních modřin a krvácení z rány, jsou obvykle poprvé zaznamenány jeden nebo dva dny po operaci nebo zranění, ale byly pozorovány již těsně po operaci.

Varianta způsobující DEPOH se dědí jako dominantní gen s neúplnou penetrací, takže psi jsou buď čistí (žádné kopie mutace) nebo postižení (mají jednu nebo dvě kopie genu). Současný výzkum ukazuje, že ve srovnání s čistým psem má pes s jednou kopií varianty DEPOH 28krát vyšší pravděpodobnost opožděného krvácení, zatímco pes se dvěma kopiemi má 1235krát vyšší pravděpodobnost opožděného krvácení.

Psi, kteří mají jednu nebo dvě kopie varianty DEPOH, nemají každodenní problémy a vedou normální život, ale mají vyšší riziko krvácení po operaci nebo traumatu. Z dosud neznámých důvodů mohou postižení psi (zejména psi s pouze jednou kopií varianty DEPOH) podstoupit operaci, aniž by se u nich vyskytly opožděné problémy s krvácením. Pokud však dojde ke zpožděnému krvácení, může být fatální, zvláště pokud není zachyceno brzy poté, co začne.

Většina krvácení začíná během 24-48 hodin po operaci, i když existují případy, kdy začíná dříve. Neexistuje způsob, jak předpovědět, jak bude jednotlivý pes postižený DEPOH reagovat během nebo po velkém chirurgickém zákroku. Krvácení lze zabránit a/nebo ho léčit podáním kyseliny aminokapronové (známé také pod obchodní značkou Amicar) nebo kyseliny tranexamové. Jeden z těchto léků by měl být profylakticky podáván psům se dvěma kopiemi varianty DEPOH (homozygotní postižení psi) počínaje dnem operace nejméně tři hodiny před zákrokem a poté třikrát denně po dobu pěti dnů. U psů s jednou kopií varianty DEPOH (heterozygotní postižení) nebo psů, jejichž genetický stav není znám, bude obvykle účinné pečlivé sledování psa po dobu 48 hodin po operaci/zranění, s lékem po ruce a podání, pokud se objeví známky krvácení. Majitelé, kteří se rozhodnou sledovat, by se měli ujistit, že nemocnice má 24hodinové pokrytí a nějakou kyselinu aminokapronovou nebo tranexamovou po ruce, pokud pes zůstává přes noc. Vezměte prosím na vědomí: většina veterinárních klinik nemá na skladě ani jeden z těchto dvou léků, takže majitelům psů s jednou nebo dvěma kopiemi mutace DEPOH nebo jejichž stav DEPOH psů není znám, se doporučuje, aby udržovali aktuální zásoby.

Může existovat riziko trombózy, pokud je podána nepostiženým jedincům.

 

Psi, kteří mají krvácivou epizodu po operaci nebo po velkém traumatu, by měli být okamžitě léčeni kyselinou aminokapronovou nebo kyselinou tranexamovou, první dávka by měla být podávána pomalým i.v., pokud je to možné (pokud ne, podávejte lék perorálně) a následné dávky podávané každých 8 hodin perorálně, pokud pes může užívat léky tímto způsobem. Léčba obvykle trvá pět dní.

Nyní je k dispozici genetický test na DEPOH na Washingtonské státní univerzitě*. (V současné době je Washington State University jedinou laboratoří, která provádí test.) Čistí psi nebudou potřebovat kyselinu aminokapronovou nebo kyselinu tranexamovou po operaci, ale psi s jednou kopií mutace DEPOH budou potřebovat jeden z těchto léků po ruce a v případě potřeby podání, a psi se dvěma kopiemi mutace DEPOH musí dostat jeden z léků v den a pět dní po operaci.

Pro chovatele by mělo být cílem nikdy neprodukovat postiženého jedince. DEPOH-čistý Deerhound (žádné kopie mutace) může být pářen s jakýmkoliv statusem DEPOH. Deerhounda, který má jednu nebo dvě kopie mutace DEPOH, by měl být pářen pouze s partnerem, který je DEPOH-clear. Pamatujte si, že genetický test by neměl měnit KOHO je chován, pouze NA KOHO je pes chován. Pouze použitím všech krevních linií, které máme, budeme schopni maximalizovat účinnost testů a zlepšit zdraví našeho plemene, takže žádný pes nebo linie by neměla být vyloučena z chovu kvůli genetickému stavu DEPOH, zejména ve světle našeho zmenšujícího se genofondu.

Nový genetický test je pro nás nesmírně vzrušující zprávou, ale PROSÍM, mějte na paměti, že se jedná o léčitelný problém, kterému lze předcházet: tento test nám řekne, kteří psi jsou ohroženi pooperačním krvácením a potřebují léčbu kyselinou aminokapronovou nebo kyselinou tranexamovou. Neříkáme, že psi by měli být odstraněni z genofondu, protože mají tuto mutaci. NÁŠ GENOFOND SI UŽ NEMŮŽE DOVOLIT BÝT REDUKOVÁN. Takže prosím: ačkoli prvním instinktem každého je odstranit psy s potenciálně škodlivou mutací z chovných programů, musíme změnit naše myšlení tak, aby brali v úvahu status DEPOH při plánování chovu a informovali kupce štěňat o statusu DEPOH jejich štěněte - stejně jako faktor VII.

zdroj: deerhoundhealth.org/health-issues/bleeding-problems/

Proč je dobré vědět o této genetické mutaci dopředu je, že je možná prevence, a to podáním preparátu s kys. tranexamovou /Exacyl/. 

deerhoundhealth.org/depohgen-testing-now-available-worldwide/